Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Τί είναι ο "Τίμιος Κάλαμος";

Ο Τίμιος Κάλαμος είναι το καλάμι που έδωσαν οι Ιουδαίοι στην δεξιά χείρα του Χριστού, αντί βασιλικού σκήπτρου, αφού τον ενέδυσαν κόκκινη χλαμύδα, αντί βασιλικής πορφύρας, θέλοντας να τον εμπαίξουν ότι τάχα ήταν βασιλιάς· επειδή ο ζωοποιός και σωτήριος Του λόγος δεν χωρούσε στις πεπωρωμένες τους ψυχές. Με τον κάλαμο αυτό στην συνέχεια τον κτύπησαν στην κεφαλή, όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής   Ματθαίος (κεφ. 27)

(Στην Μονή Βατοπαιδίου βρίσκεται μία ακόμη σερβική λειψανοθήκη που έχει στο μέσο κοίλωμα με πατριαρχικό σταυρό. Ο Σταυρός φέρει σ’ όλο το μήκος και πλάτος του μία λωρίδα εμφυτευμένου Τίμιου Κάλαμου. Γύρω-γύρω από τον Σταυρό υπάρχουν σε φατνώματα λείψανα επωνύμων αγίων της Εκκλησίας μας. Η λειψανοθήκη αυτή πρέπει να δωρήθηκε στην Μονή από Σέρβους ευγενείς).

http://www.pemptousia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο