Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ Θάρρι (Ρόδος)

Ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Λάρδος– Λάερμα, Μετά το χωριό των Λαέρμων στρίβοντας αριστερά φθάνουμε στη μονή Θάρρι.
Δεσπόζει ψηλά σε ένα λόφο, ανάμεσα σ’ ένα πυκνό καταπράσινο δάσος.

Ενδείξεις δείχνουν ότι προχριστιανικά στον τόπο αυτό υπήρχε ναός του Απόλλωνος, ενώ τον 50 μ.χ. στα ερείπια του ναού Απόλλωνα χτίστηκε παλαιοχριστιανική Βασιλική εκκλησία. Η υπάρχουσα εκκλησία, αφιερωμένη στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, χρονολογείται ανάμεσα στον 9ο και 11ο αιώνα.
Η λαϊκή παράδοση λέει πως μια πριγκίπισσα που έπασχε από ανίατη ασθένεια ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στη Ρόδο. Ο πατέρας της την έστειλε σ’ αυτό το μέρος ελπίζοντας ότι, το ιδανικό του κλίμα θα την βοηθούσε. Ένα βράδυ είδε στο ύπνο της τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που της είπε «Θάρσει, θα γίνεις καλά» και επειδή κατάφερε να θεραπευτεί, θέλησε να φτιάξει αυτό το μοναστήρι. Για να προσδιορίσει το μήκος του μοναστηριού, πέταξε το δαχτυλίδι της με όση δύναμη είχε. Τότε άρχισαν να ψάχνουν για το δακτυλίδι αλλά δυσκολεύτηκαν να το βρούνε, λέγοντας ο ένας «θαρώ πως έπεσε εδώ» και ο άλλος «θαρρώ πως έπεσε εκεί». Γι' αυτούς τους δύο λόγους η μονή ονομάστηκε Θάρρι ή Θάρι.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου των Ταξιαρχών, στις 21 Μάιου των Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 15 Δεκεμβρίου του Αγίου Ελευθερίου.

Η αρχιτεκτονική του ναού περιλαμβάνει 6 φάσεις και η αγιογράφηση του 4 φάσεις. Από τη βυζαντινή εκκλησία σώζεται μόνο το καθολικό που είναι βυζαντινό οικοδόμημα με σχήμα σταυρικό. Ο επιβλητικός τρούλος, ο οποίος συνδέεται με την πετρόχτιστη εκκλησία εντυπωσιάζει με μεγαλοπρέπεια. Η χάρη του βυζαντινού οικοδομήματος έχει καταφέρει να διασωθεί, ανάμεσα από δεκάδες καταστροφές και ανακατασκευές και να προβάλει τον ορθόδοξο χαρακτήρα του. Στο προαύλιο της εκκλησίας έχουν επισκευασθεί και επεκταθεί παλαιά οικήματα.
Στο χώρο του μοναστηριού υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Τιμίου Προδρόμου του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Ελευθερίου.

Κατά τις διάφορες φάσεις οικοδόμησης του ναού, διατηρούνται τοιχογραφίες με παραστάσεις που συμβολίζουν το Χριστιανισμό από την αρχαιότητα. Από τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους έως και τη σύγχρονη εποχή , οι μορφές των τοιχογραφιών εξελίσσονταν σε συνάρτηση με τις επεμβάσεις του κτίσματος, δείχνοντας όμως πάντα τη λατρεία προς το μοναστήρι. Άλλοτε με κλασική χάρη και άλλοτε με ζωηρή κίνηση, αποτυπώνονται τα πρόσωπα της θρησκείας μας.
Οι παλαιότερες τοιχογραφίες, οι δυο ολόσωμοι Ιεράρχες, ο Άγιος Ελευθέριος και ο Άγιος Γρηγόριος Ακραγαντινός, χρονολογούνται στα τέλη του 12ου αι. και φυλάσσονται στο βυζαντινό μουσείο της Ρόδου.
Η σημαντικότερη τοιχογραφία του Ναού εκτείνεται από το Ιερό μέχρι τον Τρούλο, διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της και είναι η πρώτη του 13ουαι. Επίσης στην κορυφή εικονίζονται ο Παντοκράτορας και στους δυο ομόκεντρους κύκλους οι άγγελοι προσκυνούντες στο Θρόνο. Στο νότιο και βόρειο τοίχος απεικονίζονται ο Νιπτήρας και ο Μυστικός δείπνος αντίστοιχα, ενώ στην Καμάρα απεικονίζονται ανατολικά τρία θαύματα του χριστού, οι Ιάσεις του εκ γενετής τυφλού, του παραλυτικού της Βηθεσδά και των δέκα λεπρών, η Σαμαρείτιδα και δυτικά η Ανάληψη.
Από τη δεύτερη ζωγραφική φάση αποκαλύφθηκαν ελάχιστες τοιχογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται κάποιοι Άγιοι από το 14ο αι, ενώ τη διακόσμηση της εκκλησίας συμπληρώνουν τοιχογραφίες που διατηρούνται από το 18οαιώνα. Οι τοιχογραφίες της Μονής συντηρήθηκαν το 1965 και 1966.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ τιμάται σε τοιχογραφία επιβλητικού μεγέθους, κατεστραμμένη στο μεγαλύτερο μέγεθος της, ενώ αριστερά και δεξιά τον πλαισιώνουν οι αρχάγγελοι Γαβριήλ και Ραφαήλ αντίστοιχα.

Λίγο έξω από την παραδοσιακή είσοδο του περίβολου της Μονής, υπάρχει πηγή με το νερό της που χαρίζει δροσιά στους προσκυνητές.

Η Μονή αφιερωμένη στον Αρχάγγελο τον Θαρρενό παρέμεινε από το 1916 χωρίς μοναχούς. Νέα σελίδα στην ιστορία της Μονής άνοιξε το έτος 1989 όταν την ηγουμενεία της ανέλαβε ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Τσούκος (νυν Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας). Ο εξωραϊσμός του Καθολικού (συντήρησις τέμπλου και τοιχογραφιών, αντικατάστασις του παλαιού δαπέδου και των στασιδιών), η ανέγερση της τράπεζας και του ξενώνα, η διαμόρφωση του Ηγουμενείου, το κτίσιμο δεξαμενών και η εξασφάλιση του απαραίτητου νερού, η ηλεκτροδότηση, η ασφαλτόστρωση του δρόμου, το κτίσιμο του συγκροτήματος του Κοινοβίου, η ανέγερση του Ναού του Αγίου Ελευθερίου (εγκαινιάστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2004 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο), η ίδρυση και λειτουργία στην πόλη της Ρόδου θρησκευτικού βιβλιοπωλείου, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός και οι εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων αποτελούν τα έργα που έγιναν στην Μονή απὸ το 1990 μέχρι σήμερα.
Σήμερα στην Μονή εγκαταβιούν πέντε Μοναχοί με ηγουμενεύοντα τον Αρχιμανδρίτη Παρθένιο Μπέυα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο